forum.kraljevo.com
http://forum.kraljevo.com/

Niko nece u shkolu
http://forum.kraljevo.com/viewtopic.php?f=11&t=880
Stranica 1 od 1

Autoru:  andjela pizelly [ 17 Maj 2007, 00:49 ]
Tema posta:  Niko nece u shkolu

NIKO NEĆE U ŠKOLU

U kraljevačkim srednjim školama mesta na pretek, a zabrinjava podatak da se broj đaka iz godine u godinu rapidno smanjuje!

KRALJEVO - Svi svršeni osnovci iz Kraljeva i okoline moći će bez velikih muka da se upišu u srednje škole jer je u njima više mesta nego đaka. Diplomu o završenom osnovnom obrazovanju na području kraljevačke opštine za nedelju-dve steći će 1.464 mališana. Prosvetne vlasti planirale su da pohađanje srednjih škola u Kraljevu ove jeseni započne 1.716 učenika, što znači da će u gradu na Ibru biti mesta i za mališane iz susednih gradova.

Zabrinjavajući je podatak da se broj učenika u kraljevačkim školama iz godine u godinu rapidno smanjuje. U osnovne škole prošle godine upisano je stotinak učenika manje nego prethodnih. Tendencija opadanja broja đaka naročito je izražena u seoskim sredinama.


Svi bi u umetnike!

I ovog puta "na udaru" će biti naročito Umetnička škola, jedina te vrste u ovom delu Srbije. Kapaciteti škole ni izbliza ne podmiruju potrebe, pa će ovde mesta biti za svega četrdesetak učenika. Za upis ih, međutim, konkuriše makar tri puta više.
- Svaki svršeni osnovac moći će da pronađe sebi mesto u nekoj od srednjih škola, a s obzirom na to da ovde ima specijalizovanih obrazovnih ustanova, pretpostavljamo da će nekoliko stotina mališana iz susednih gradova ovde nastaviti školovanje - kaže Nenad Slavković, načelnik Školske uprave Raškog okruga.

Od ove školske godine u nekim srednjim školama u Kraljevu učenici će moći da se obrazuju i za retka zanimanja kao što su geodetski tehničar i tehničar hortikulture. Od ove jeseni učenici će moći da pohađaju i sportsku gimnaziju. Dogovorili smo se s direktorom kraljevačke Gimnazije da tzv. opšte odeljenje "prevedemo" u sportsko i da nastavu prilagodimo đacima koji su životno zainteresovani da se bave sportom - ističe Nenad Slavković.

M. MILIŠIĆ

www.kurir-info.co.yu

Autoru:  lana 81 [ 03 Jul 2007, 08:18 ]
Tema posta:  ...

Ovaj problem je zastupljen u većini mesta u Srbiji, đaka je sve manje.......

Stranica 1 od 1 Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/