forum.kraljevo.com

Forum posetilaca internet prezentacije www.kraljevo.com
Danas je 02 Mar 2021, 00:05

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 43 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Kraljevo -vesti
PostPoslato: 22 Apr 2007, 20:57 
OffLine
Pravi kraljevčanin :)
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jan 2007, 00:58
Postovi: 380
Папрене поправке на Гочу

Скидање клозетских шоља наплаћивано по 2.000, скидање врата са шарки 300 динара – само су неке од ставки приликом преуређења дечјег хотела

Комфор мора да кошта: Дечји хотел на Гочу
(Фото М. Дугалић)


Краљево – Више од три милиона динара коштаће општински буџет преуређење пет соба и два апартмана у дечјем хотелу на Гочу. Можда ће неко рећи да и није скупо, али када и лаик за грађевинарство погледа папире јасно је да су цене папрене, да су поједини послови скупи и прескупи.

Примера ради, иако је аутор пројекта преуређења био ,,широке руке”, кад се цене у пројекту упореде са онима које важе за стандардне и које сасвим солидним сматрају стручњаци општинске дирекције за изградњу, сви радови су плаћени још скупље, поједини чак и по неколико пута. Тако је, рецимо, демонтажа клозетске шоље (зна се да је у питању одвијање два завртња) пројектант навео да кошта 430, у општинској дирекцији кажу да је та цена 210 динара, а приликом уређења дечјег хотела на Гочу извођачу радова, приватној фирми ,,Дади”, чији је власник Драгутин Драшковић, демонтажа сваке те шоље, а било их је шест, плаћена је по 2.000 динара!

Затим демонтажа умиваоника, по 1200, уместо по 430 динара, демонтажа туш-каде по 2.000, уместо по 680 динара. Зна се, такође, да не треба мајстор за скидање плотова врата без демонтирања оквира, односно штокова, али је тај ,,мајсторлук” за свако скидање плoта са ,,шарки” плаћен по 300, иако је пројектант предвидео да то вреди само 52 динара. Добро су прошле и хигијеничарке, ако их је било. Наиме, завршно чишћење објекта коштало је 48.000 динара, јер је цена са предвиђених 52 ,,скочила” на 120 динара по квадрату (укупна површина је 400 квадрата).

Да се и не говори о сложенијим и стручнијим радовима, али пада у очи, рецимо, „поскупљење” испитивања подложне мреже на притисак од 13 динара по метру, на 200, или њена дезинфекција за 81.000. Тако је половина радова, уместо око милион, плаћена скоро милион и по динара. То је за прву фазу, пошто је, да би набавке биле мале и процедура доделе посла једноставна, ова инвестиција подељена. Будући да је поменути извођач окончао радове и у другој фази, на реду је исплата око 1,4 милиона динара иако је пројектант сматрао да то вреди 980.000 динара. Дакле, у односу на вредност инвестиције предвиђене пројектом, фирми ,,Дади” ће бити исплаћено око 800.000 више.

– Није то ништа за уређење 21 собе у хотелу – каже нам Милољуб Столовић, начелник Одељења друштвених делатности у краљевачкој општини.

Међутим, на нашу примедбу да је реч о само седам соба, Столовић нас, како рече, услед „недостатка времена и информација о томе”, упути на директора дечјег хотела.

Питали смо и Александра Левајца, директора хотела на Гочу који је посебно инсистирао да ”дођемо, погледамо и проценимо шта је све урађено”:

– Каква демонтажа шоље. То је све било запекло, морала је плоча да се пробија, видела се доле кухиња из соба кад смо то демонтирали. Све је било труло. Морали смо да мењамо комплетну канализацију, иструлиле су и оловне цеви. Такође, десет слојева тапета је било на зидовима. Значи, једно је шта пише, а друго шта се радило и урадило. Све је поскупело због тих додатних и сложенијих послова него што се мислило. Иначе, сваки смо рачун по два пута проверавали – тврди директор Левајац.
Мирољуб Дугалић
[објављено: 21.04.2007.]
www.politika.co.yu


Poslednji put menjao andjela pizelly dana 22 Maj 2007, 20:51, izmenjena samo jedanput

Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: 22 Apr 2007, 20:59 
OffLine
Pravi kraljevčanin :)
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jan 2007, 00:58
Postovi: 380
22.04.2007.
Izvor: Beta

Opština platila četiri miliona zbog ujeda pasa lutalica

Opština Kraljevo je isplatila 3.910.000 dinara tokom prošle godine kao naknadu štete građanima koje su ujeli psi lutalice, saopštilo je u svom godišnjem izveštaju Opštinsko javno pravobranilaštvo
Najveći iznosi novčanih naknada zbog ujeda psa bili su 579.000, 487.000 i 230.000 dinara.

U toku 2006. godine Kraljevčani su protiv opštine podneli 42 tužbe zahtevajući da im se zbog napada i ujeda pasa lutalica isplati naknada štete sa sudskim troškovima od oko 10 miliona dinara.

U izveštaju se navodi da je u prošloj godini podneto pet tužbi posle ujeda koje su psi lutalice naneli deci.

Najviše psećih ujeda zabeleženo je u gradskom parku u kome se nalazi dečji vrtić "Poletarac", u parku između železničke i autobuske stanice, oko ugostiteljskih objekata u Beogradskoj ulici, u Romskom naselju i Ribnici.

Za izgradnju savremenog azila za pse lutalice, koji je otvoren u martu, opština Kraljevo je izdvojila oko 11 miliona dinara, a za hranu i lečenje pasa u azilu ove godine je izdvojeno pet miliona dinara.
http://www.pressonline.co.yu/


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: 03 Maj 2007, 01:42 
OffLine
Pravi kraljevčanin :)
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jan 2007, 00:58
Postovi: 380
za 5. maj - Tradicionalna manifestacija „Dani jorgovana” ove godine biće održana u subotu, 5. maja, uz bogat kulturno-umetnički program. Program će početi na Trgu srpskih ratnika u Kraljevu u 9 časova, nastaviće se u Žiči u 10 i završiti centralnom manifestacijom u srednjovekovnom gradu Magliču sa početkom u 12 časova, u okviru koje će prvi put biti održan i festival renesansne i etno muzike ,,Serbianit fest”.
www.kraljevo.com


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: 05 Maj 2007, 01:44 
OffLine
Pravi kraljevčanin :)
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jan 2007, 00:58
Postovi: 380
Azil za pse lutalice u Kraljevu pretesan


Kraljevo - Azil za pse u Kraljevu, u kome je trenutno smešteno oko 120 pasa lutalica, postao je pretesan za prijem većeg broja pasa bez vlasnika, tako da ih je na ulicama sve više.
Direktor Javno komunalnog preduzeća Čistoća Milan Tufegdžić kaže da uprkos želji da se što veći broj pasa smesti u azil propisi to ne dozvoljavaju.

- Psi moraju da budu u objektu sa pločicama, da imaju toplu vodu, da se greju zimi, da se neguju i leče - kaže Tufegdžić.
On dodaje da "problem ne bi rešila ni izgradnja većeg broja azila, jer je nemoguće kontrolisati priliv pasa, koji najviše pristižu sa sela ili ih neodgovorni vlasnici lako prepuštaju ulici".

Za izgradnju modernog azila za pse opština Kraljevo je izdvojila više od 10 miliona dinara, a za troškove njihove ishrane i nege iz budžeta je dato oko pet miliona dinara. Direktor Čistoće najavio je da će iduće sedmice početi sterilizacija pasa smeštenih u azilu.
- Vratićemo ih tamo odakle su i došli, na ulicu, uz pretpostavku da oni više neće biti agresivni - kaže Tufegdžić. Beta
www.danas.co.yu


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: 05 Maj 2007, 01:48 
OffLine
Pravi kraljevčanin :)
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jan 2007, 00:58
Postovi: 380
04.05.07.

Багериста ископао авионску бомбу

Зоран Ристић, копајући недалеко од дечјег села, закачио упаљач гранате од 100 килограма, али није приметио да је реч о бомби док је није извадио...

Краљево – Много среће имао је Зоран Ристић, багериста који је копајући темељ за зграду у приградском насељу Берановац код Краљева – ископао неексплодирану авионску бомбу заосталу из Другог светског рата. Грозна је и помисао шта се све могло десити да бомба и овог пута није „оћутала”, јер је градилиште, на коме се подижу зграде из хуманитарног програма, било пуно радника а само преко пута, на непуних стотинак метара, налази се и дечје село у коме су смештени малишани без родитељског старања.

Искусни багериста Ристић испричао нам је да овај посао ради око двадесет година и ништа слично није доживео као пре три дана када је од предузећа „Деминг” позван да ископа темељ за стамбену зграду.– Копао сам – додаје Ристић – све док у једном моменту нисам осетио да је кашика багера закачила неки овећи метални предмет. Погледао сам, и у првом тренутку помислио да је у питању нека метална цев пободена у земљу. Зато сам са радом наставио и тај предмет ископао а онда тек схватио да је у питању граната. Одмах смо позвали милицију која је ово место обезбедила а ми посао наставили на другој локацији.

Пошто се бомба из авиона у земљу зарила усправно и тако ту стајала деценијама, кашика багера је захватила, одоздо, баш у делу упаљача и на њему оставила удубљење...– Таман посла да се упаљач активирао – објашњава нам Ђорђе Лековић, руководилац Општинског штаба цивилне заштите у Краљеву. У питању је авионска бомба јаке разорне моћи, тежине око стотину килограма а дугачка је 1,2 метра. Ту смо поставили стражара и одмах предузели мере да се што пре уклони и уништи.

Бомба ће бити пребачена на војни полигон у Никинце, где ће се под надзором стручњака уништити.
М. Дугалић
www.politika.co.yu


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: 05 Maj 2007, 01:50 
OffLine
Pravi kraljevčanin :)
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jan 2007, 00:58
Postovi: 380
Sukob kraljevačkih radikala se sve više zaoštrava

Pljušte optužbe nekadašnjih kolega
Devet odbornika je, nezadovoljno ovom odlukom vrha stranke, oformilo novu odborničku grupu Slobodni radikali, optuživši pojedine stranačke funkcionere da se ponašaju bahato i nestatutarno i da žele da rasture "najtvrđe radikalsko jezgro" u gradu na Ibru
KRALJEVO - Miljko Četrović, dugogodišnji lider Opštinskog odbora SRS, smenjen je sa te funkcije, a devet odbornika je, nezadovoljno ovom odlukom vrha stranke, oformilo novu odborničku grupu Slobodni radikali, optuživši pojedine stranačke funkcionere da se ponašaju bahato i nestatutarno i da žele da rasture "najtvrđe radikalsko jezgro" u gradu na Ibru.

Otvorene optužbe upućene su Vjerici Radeti, visokom funkcioneru i članu IO SRS, zaduženoj za nadgledanje rada kraljevačkog odbora. Slobodni radikali su Radetu direktno optužili za rasturanje kraljevačkog odbora.

Njihove pritužbe nisu, međutim, naišle na razumevanje u vrhu stranke, pa su "slobodnjaci", predvođeni šefom odborničke grupe Vojislavom Janićijevićem, isključeni iz partije. Za novog predsednika Opštinskog odbora izabrana je Vesna Nikolić - Vukajlović, za koju su pobunjeni radikali rekli da osim "ličnih, drugih interesa nema".


ZAKLJUČANE U KANCELARIJI

Na ovom skupu nije pomenut incident koji se dogodio dan pre održavanja skupštine, kada su se u prostorijama Opštinskog odbora neočekivano pojavili "slobodni radikali", pa su predsednica, Vesna Nikolić-Vukajlović i Vjerica Radeta, uplašene od njihovog dolaska, nekoliko sati provele su zaključane u kancelariji.
Više meseci nije bilo "prepucavanja" među radikalima, dok pre neki dan Kraljevo nisu preplavili leci u kojima se preti novom rukovodstvu i zahteva od njih da se povuku. Preteći letak nije potpisan, pa se samo nagađa ko je sastavio njegovu sadržinu.

- Zasada ništa nije preduzeto na sređivanju haotičnog stanja, pa se agonija Opštinskog odbora nastavlja. Odbor sve više liči na privatno preduzeće v. d. predsednice, Vesne Nikolić-Vukajlović, i njenih saradnika. Kako vreme odmiče, sve više aktivnih članova se povlači, jer su nezadovoljni radom i ponašanjem rukovodstva. Ko nije napustio stranku, smenjen je ili isključen - stoji u nepotpisanom letku.

Anonimni autori zahtevaju da neopozive ostavke podnesu predsednica Vesna Nikolić-Vukajlović, potpredsednici Srboljub Spasojević, Soko Vilotijević i sekretar Branko Kaplarević.
- Ukoliko ovo rukovodstvo ne bude podnelo ostavke, ili ne bude smenjeno, članovi i aktivisti OO SRS na svoj način će pokušati da odbrane SRS u Kraljevu i vrate Opštinski odbor na pravi put - kaže se u letku, na čijem kraju piše "Srbija je večna dok su joj deca verna".

Preteći letak pojavio se nakon održane Godišnje skupštine OO SRS, na kojoj je rečeno da odlazak "slobodnih radikala" nije poljuljao ugled stranke.
- Ubuduće, akcenat našeg rada biće na rešavanju lokalnih problema koji tište sve naše građane. Činićemo to na pravi, radikalni način, pa će svi videti kako to lepo i efektno izgleda. Taj dan će vrlo brzo doći - rekla je Vesna Nikolić-Vukajlović na godišnjoj skupštini.

M. Milišić (Sina)
www.glas-javnosti.co.yu


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: 07 Maj 2007, 00:13 
OffLine
Pravi kraljevčanin :)
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jan 2007, 00:58
Postovi: 380
za 13. maj

Republička planinarska akcija Narcisu u pohode biće održana 13. maja 2007.

Ova tradicionalna akcija održava se svakog maja već više od 50 godina. Na pešačenje se polazi iz Kamenice u 8 sati. Do Kamenice će saobraćati vanredni autobusi sa polaskom u 7h sa Keja.
Staza je u oba smera duga oko 25 km, sa visinskom razlikom od oko 1000m. Od vrha Stolova (Usovice) moguće je vratiti se u Breznu i Kamenicu, ili produžiti prema Žiči i Bogutovcu.
Za one koji dodju u Breznu planinari domaćini spremaju ručak. Potrebno je poneti pribor za jelo. Automobilom i motorom u periodu od 8 do 12 sati nije dozvoljeno ići od Kamenice na Stolove.
www.kraljevo.com


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: 09 Maj 2007, 01:20 
OffLine
Pravi kraljevčanin :)
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jan 2007, 00:58
Postovi: 380
Pronađen leš u kraljevačkom naselju Grdica

Autor: Beta | 07.05.2007 - 15:32
Ženski leš u faži raspadanja pronađen je u nedelju u prigradskom naselju Grdica u Kraljevu, na mestu zvanom Jucina šuma, saopštila je danas kraljevačka policija.

Posle obdukcije obavljene u zdravstvenom centru "Studenica" u Kraljevu, utvrđeno je da je reč o J.A. (48) iz Kraljeva, a na lešu nije bilo tragova nasilne smrti.
Na lokaciji na kojoj je leš J. A. pronađen uviđaj je obavio istražni sudija Okružnog suda u Kraljevu, u prisustvu okružnog javnog tužioca.
www.blic.co.yu


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: 09 Maj 2007, 01:22 
OffLine
Pravi kraljevčanin :)
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jan 2007, 00:58
Postovi: 380
Remont vagona iz sopstvenih prihoda

14:38 | Izvor: B92
Beograd -- Železnica Srbije je iz sopstvenih prihoda remontovala 258 vagona, dok će u naredna tri meseca opraviti još 342 vagona.


Železnici nedostaje 2 hiljade teretnih kola dnevno.
Od planiranih 600 teretnih vagona, različitih serija, koji su u voznom parku srpskih železnica, 258 njih prošlo je kroz redovnu opravku i nalaze se u saobraćaju. Ovo je saopšteno iz Sektora za Vuču vozova i održavanje Železnice Srbije.

Očekuje se da u naredna tri meseca i preostala 342 vagona prođu kroz istu vrstu opravke, koju obavljaju remontne organizacije u Smederevu, Nišu, Kraljevu, Subotici i Ćupriji.

Opravka jednog vagona košta u proseku oko 90 miliona dinara i finansira se iz železničkog prihoda.

Da bi podmirila potrebe privede železnici dnevno nedostaje oko 2 hiljade teretnih kola, ali se očekuje da ovaj problem bude ublažen kupovinom 1100 novih vagona, za koje je Železnica raspisala tender za javnu nabavku.
www.b92.net


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: 09 Maj 2007, 01:28 
OffLine
Pravi kraljevčanin :)
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jan 2007, 00:58
Postovi: 380
Održani tradicionalni Dani jorgovana

Prinčevi nisu došli na Maglič
Autor: S.R. Trifunović | 07.05.2007 - 13:06KRALJEVO - U znak sećanja na francusku princezu i srpsku kraljicu Jelenu Anžujsku, proteklog vikenda u Kraljevu, manastiru Žiča i na zidinama srednjovekovnog grada Magliča, održana je tradicionalna kulturno turistička manifestacija „Dani jorgovana“.

Kraljevčani i njihovi gosti su na Magliču uživali u zvucima rensansne i etnomuzike. Neki su se ozbiljno naljutili na prinčeve Aleksandra Karađorđevića i Šarla Filipa de Orleana, počasnog princa od Anžuja, koji su se nakratko pojavili u Žiči, ali ne i na centralnoj svečanosti na Magliču.

Prvi put, na ovoj tardicionalnoj kulturnoj i turističkoj manifestaciji pojavilo se više renesansnih i etnogrupa.
- Ansambl „Renesans“ je naš stari prijatelj, a želja nam je da se u Magliču već naredne godine čuju zvuci grupa iz drugih gradova Srbije i Francuske - kaže Milan Glišović, idejni tvorac ove manifestacije.

Uz zvuke „Renesansa“ gosti „Dana jorgovana“ mogli su da uživaju i u izvođenjima Ljube Manasijevića, Svetlane Stević, gajdaša i guslara.
- Ova manifestacija je dokaz da su veze Srbije i Francuske duboke i da su se kroz vekove potvrdile u prijateljskim odnosima - rekao je gospodin Bernoa Šnajder koji je kao izaslanik ambasadora Francuske u Beogradu bio gost Kraljeva.
www.blic.co.yu

--------------------------------------------------------------------------------


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: 09 Maj 2007, 01:30 
OffLine
Pravi kraljevčanin :)
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jan 2007, 00:58
Postovi: 380
Бомбардоване” куће у Каменици

Због експлозије у каменолому код Краљева, стене летеле по центру села и пробијале куће… Уз много среће повређена је само једна жена

Последице „каменовања” села
(Фото М. Дугалић)


Каменица код Краљева – Протекле суботе, око 17 часова, одјекнула је експлозија у каменолому андезита у селу Каменица, удаљеном десетак километара од Краљева. Није то необично за мештане који ту живе, јер се ту минирања обављају често, задрхти тло, потресају се темељи кућа… Међутим, овог пута је огромна количина камена и прашине полетела из каменолома у ваздух ка центру села и „покрила” површину од око 700-800 метара. Тек кад се прашина слегла видело се да су мање и веће стене пробијале куће, падале по путу, оближњим ливадама…

Камен величине ТВ апарата улетео је у кафану „Гочка долина”, пао насред сале за госте и поломио столове и столице.

– На срећу, само пет минута пре тога отишли су гости са терасе. Не смем ни да помислим шта би било да су ту остали. Ја сам се са супругом и четворо малолетне деце налазио у кафани и на време сам угледао тај камени „облак” који лети ка селу. Реаговао сам брзо и повукао супругу Данијелу, која је у наручју држала двогодишњег сина Мирослава, за шанк. Некако су се склонила и друга деца – Бранимир, Александар и Марија, тако да је само моја супруга Данијела повређена у ногу – каже за „Политику” власник кафане Живомир Драгањац

Ови мештани нам још објашњавају да је и на оближњој ливади, која је такође била засута каменицама, било деце, али, на срећу, нико од њих није погођен и повређен. Поменути саговорници још тврде да нису били упозорени од одговорних из каменолома да ће бити минирања. Додуше, њихова комшиница Велинка Алексић, која живи у кући свог зета и кћерке Борише и Љубинке Миљковић, каже да се чула и сирена, само пет минута пре експлозије, што је касно, поготово за њу која је срчани болесник. Кренула је да се склони, а кад се вратила имала је шта и да види. Кућа је била на неколико места пробијена, камење и шут на степеништу, у предсобљу, спаваћој соби, купатилу…

Зато су, на вест да им је кућа каменована из Италије, где живе и раде, дошли Бориша и Љубинка.

– Овде у Каменици сам рођен – објашњава нам Бориша – било је и раније минирања у каменолому, али овако никада. Не знам, можда је најбоље да нас одавде иселе.

Његова супруга Љубинка додаје да кад је мајка позове стално страхује шта ће чути, јер последње три године каменолом ради тако рећи непрестано и минирања су честа.

Каменолом је, после вишегодишње паузе, активиран и сада је у власништву овдашњег бизнисмена Марина Перића и његовог партнера из Шведске. Тамо затичемо техничког руководиоца Владана Николића са сарадницима који су нам објаснили да је уговорена обавеза минирања и безбедности фирме „Рудекс” из Београда и те услуге им плаћа каменолом. Тврде да је каменолом стар скоро цео век, да поседује све дозволе, за разлику од кућа које су у близини, да се минирања обављају суботом после подне, кад не ради оближња школа, да се мештани обавезно обавештавају, да се тада саобраћај путем обуставља…

– Тако је било и овог пута, али десило се нешто непредвиђено. Представници фирме „Рудекс” су обећали да ће, у присуству грађевинских стручњака и власника кућа, штета реално бити процењена, а оштећења поправљена ангажовањем мајстора, било од „Рудекса” или ће то о трошку ове фирме обавити мајстори које сами власници одаберу – додаје Николић.

Овај случај би морао да буде и повод да се пронађе и неко решење које неће подразумевати тако честу опасност и бежање у заклон мештана Каменице у центру села, баш као да живе у оно време када је опасност вребала из ваздуха…
М. Дугалић
[објављено: 08.05.2007.]
www.politika.co.yu


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: 10 Maj 2007, 00:20 
OffLine
Pravi kraljevčanin :)
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jan 2007, 00:58
Postovi: 380
Grade stanove za izbeglice

U kraljevačkom prigradskom naselju Beranovac

Glas Javnosti - Sreda, 9. Maj 2007.
KRALJEVO - Građevinsko preduzeće "Deming" iz Kraljeva započelo je izgradnju tri stambene zgrade u kojima će, pod povoljnim uslovima, stanovati Srbi izbegli iz bivših jugoslovenskih republika i socijalno ugrožene porodice iz grada na Ibru.
Tri stambene zgrade, sa ukupno 76 stanova, nalaziće se u prigradskom naselju na Beranovcu, u neposrednoj blizini već postojećih višespratnica u kojima žive izbegli Srbi iz Hrvatske i BiH....


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: 10 Maj 2007, 00:23 
OffLine
Pravi kraljevčanin :)
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jan 2007, 00:58
Postovi: 380
za 13. maj -
Republička planinarska akcija Narcisu u pohode biće održana 13. maja 2007.
Ova tradicionalna akcija održava se svakog maja već više od 50 godina.

Na pešačenje se polazi iz Kamenice u 8 sati. Do Kamenice će saobraćati vanredni autobusi sa polaskom u 7h sa Keja. Staza je u oba smera duga oko 25 km, sa visinskom razlikom od oko 1000m.

Od vrha Stolova (Usovice) moguće je vratiti se u Breznu i Kamenicu, ili produžiti prema Žiči i Bogutovcu. Za one koji dodju u Breznu planinari domaćini spremaju ručak. Potrebno je poneti pribor za jelo. Automobilom i motorom u periodu od 8 do 12 sati nije dozvoljeno ići od Kamenice na Stolove.
http://www.kraljevo.com/


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: 11 Maj 2007, 17:32 
OffLine
Pravi kraljevčanin :)
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jan 2007, 00:58
Postovi: 380
Чувари њива и воћњака

За малу надокнаду стрелци противградне одбране дежурају свакодневно а почесто и усред ноћи дејствују са сеоских брда


Краљево – Од пролећа па све до јесени, често се, нарочито у планинским селима којих је на десетине у краљевачкој општини, дешава да мутни облаци прекрију небо, зачас се дан претвори у ноћ, а уз грмљавину и муње „проспе лед” да се, као усред зиме, забеле њиве, воћњаци, пашњаци...
Сељачка мука у трену оде у пропаст и само онај ко је томе присуствовао зна како то тешко подносе тежаци чији рад и труд за неколико минута уништи град.На срећу, последњих неколико година, бар на подручју краљевачке општине, све успешније делује систем противградне одбране. Баш у једној од таквих, у планинском селу Бреснику, затичемо Борку и Станоја Дугалића. Мало је овде таквих брачних парова, како се то каже, у најбољим годинама, јер је као и у другим сличним селима највише старачких домаћинастава. Е, њих двоје, упркос пословима којих је „преко главе” на пољу, у штали и оборима, прихватили су се да буду чувари сеоских њива, башта и воћњака.

Станоје је стрелац, а његова супруга Борка помоћник. Државна служба противградне заштите опремила их је радио-станицом, а у омањем објекту на сеоској узвисини, званој Бориковац, смештен је лансер и ракете.– Свакодневно смо у обавези да се јавимо радарском центру „Бешњаја” у Крагујевцу. Кад је „стање редовно”, можемо да се удаљимо од куће а кад опасност прети, чекамо на упутства из центра. Баш недавно позвани смо у поноћ, у то доба смо отишли горе у станицу. Ноћ, грми, сева, нигде куће у близини, око нас високи борови а тамо нема ни громобрана... Није нам било свеједно. Тек око два сата после поноћи, добили смо наредбу и податке у ком правцу да дејствујемо. Испалили смо седам ракета и ни зрно града на ово подручје није пало – каже за наш лист стрелац Станоје Дугалић.

Увек, а и овог пута ноћу уснуло планинско село, објашњавају нам Борка и Станоје, узбуди се од праска ракета.– Занимљиво је – додаје Борка – са овог брда посматрати како се после лансирања ракете готово у свим кућама расутим по брдима упале светла...

Но, већ сутрадан нико им на овом узнемирењу не замера. Напротив, понајвише преко телефона, стижу им честитања на успешној одбрани од града, нарочито кад допре глас да је у суседном селу, где није било дејства противградне заштите, „град убио”.

Ово двоје а и остали стрелци у још 22 станице на подручју краљевачке општине тај посао обављају за надокнаду од свега три хиљаде динара месечно, у периоду од шест месеци за колико су ангажовани. Толико се средстава издваја из републичке касе, а требало би бар иста сума да им се исплаћује из општинксог буџета, али тај део се најчешће исплати уз закашњење.– Заиста је неопходно више новца за ове сврхе издвајати у републичком буџету, јер та новчана мотивација за стрелце је готово никаква – каже за „Политику” Марина Прешић, руководилац у радарском центру „Бешњаја” у Крагујецу који покрива продручје од десет општина. Она још додаје да „понајавише због недостатка стрелаца неколко од укупно 140 станица не ради, поједини објекти су оронули, због оштећених кровова прокишњава у спремиштима за ракете, због недостатка новца понекад се касни и у набавци ракета које коштају око две стотине евра. Тако је то, али систем, ипак, сасвим солидно функционише захваљујући и ентузијазму оних који су на овом послу стално или повремено”.

Истина, како смо дознали, у многим општинама се за ове сврхе знатно више новца троши, али кад се рачуна и онај део који се пољопривредницима исплаћује као накнада штете од елементарних непогода па и од града. Зато се „кројачима” републичког и општинских буџета логично, у складу са оном народном, намеће питање – зар није боље спречити него лечити...


М. Дугалић
[објављено: 10.05.2007.]
/www.politika.co.yu/


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: 11 Maj 2007, 17:35 
OffLine
Pravi kraljevčanin :)
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jan 2007, 00:58
Postovi: 380
OTKRIVEN POKUŠAJ ŠVERCA 12,5 TONA PARADAJZA
DRUŠTVO - HRONIKA - Petak, Maj 11, 2007 15:18


Carinici iz Kraljeva danas su otkrili pokušaj krijumčarenja 12,5 tona paradajza u ukupnoj vrednosti od 1,7 miliona dinara, saopštila je Uprava carina.

Neprijavljena roba otkrivena je na alternativnom pravcu Lašak-Pazarska Banja, kod mesta Izbice, u kamionu marke 'Mercedes' novopazarskih registarskih oznaka.

Vlasnik robe I.A. iz Novog Pazara posedovao je fiktivnu otpremnicu na firmu 'Krameks' iz Beograda. Sporni paradajz i kamion kojim je prevožen privremeno su zadržani i otpremljeni u Carinarnicu Kraljevo do okončanja prekršajnog postupka.
www.rts.co.yu


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 43 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
cron
POWERED_BY
Prevod - www.CyberCom.rs