Glas Javnosti - Sreda, 19. Septembar 2007.
Roditelji nezadovoljni novim radnim vremenom obdaništa
Otkaz zbog vrtića
Obdanište „Mladost“ od septembra promenilo radno vreme popodnevne smene, koja sada radi od 12 do 22, umesto od 10 do 20 sati. Roditelji upozoravaju da će biti prinuđeni da napuste posao ukoliko se ne vrati staro radno vreme pošto nema ko da im odvodi decu u vrtić
KRALJEVO - Predškolska ustanova „Olga Jovičić Rita“ ni izbliza nije u mogućnosti da udovolji zahtevima roditelja, pa su mnogi Kraljevčani prinuđeni da, dok ne dođu s radnih mesta, svoju decu poveravaju na čuvanje rođacima i prijateljima. Nisu, međutim, bez nevolja ni roditelji čija su deca smeštena u nekom od desetak vrtića.
Nekolicina Kraljevčana našla se, naime, na pravim mukama kada je radno vreme vrtića „Mladost“, od septembra ove godine, promenjeno. Umesto od 10 do 20 časova, vrtić je u popodnevnoj smeni otvoren od 12 do 22 časa. Uzalud su neki od roditelja protestovali i pokušavali da namole rukovodstvo ove ustanove da vrati stare termine jer, kako objašnjavaju, u to vreme njihovu decu nema ko da dovodi u vrtić. Reč je, uglavnom, o roditeljima koji su zaposleni kod privatnika.
- Ako ne bude vraćeno staro radno vreme, biću prinuđena da napustim posao, a to znači da ću, pošto sam samohrana majka, postati socijalni slučaj. Prinuđena sam da molim prijatelje i komšije da otprate moje dete do vrtića, jer sam u to vreme na radnom mestu. Ne mogu računati da će me svakoga dana drugi odmenjivati - zabrinuta je Violeta Petrović.
Četvoro-petoro roditelja koji su se obratili novinarima za pomoć tvrde da njihove molbe rukovodstvo ustanove ne želi „čak ni da čuje, a kamoli da ih ozbiljno razmatra“. Oni, naime, tvrde da direktorka Snežana Mandić „izbegava susret s njima“.
- Hiljadu puta sam do sada, ne samo zbog ovoga, pokušavala da stupim u vezu s gospođom Mandić, ali nije mi pošlo za rukom. Ona, jednostavno, s nama neće da razgovara. Iako po lokalnim televizijama priča kako ništa ne radi bez konsultacija s roditeljima, tvrdim da nas izbegava - ogorčena je Jelica Nikolić.
Sličnu priču čuli smo i od Milanka Matovića koji primećuje da rukovodstvo predškolske ustanove mora uvažiti zahteve i potrebe roditelja, ali „njima nije pružena šansa ni da kažu šta ih muči“. U predškolskoj ustanovi, pak, navode da se radno vreme vrtića ustanovljava po odobrenju nadležne opštinske službe, i da je i ovoga puta poštovana zakonska procedura.
- U nekoliko narednih meseci uverićemo se koliko ima dece koja koriste naše usluge posle 20 časova, pa tek onda nešto u pogledu radnog vremena menjati. Bilo bi neozbiljno zbog dvoje-troje roditelja u nezgodnu situaciju stavljati sve druge. Nije, inače, tačno da ne želim da razgovaram s roditeljima, ali oni se najpre obrate medijima, pa zovu nas - rekla je Snežana Mandić, direktorka PU „Olga Jovičić Rita“.
http://www.glas-javnosti.co.yu/