forum.kraljevo.com
http://forum.kraljevo.com/

pravoslavlje
http://forum.kraljevo.com/viewtopic.php?f=19&t=186
Stranica 1 od 1

Autoru:  ĐORĐIJE [ 18 Okt 2005, 22:12 ]
Tema posta:  pravoslavlje

Svet i čovek

Svoje tumačenje Mojsijevog Šestodneva Vasilije Veliki počinje utvrđivanjem istine o stvaranju sveta.
Stvaranje neba i zemlje nije proizišlo samo od sebe, kao što neki zamišljaju-kaže on-već je svoj uzrok imalo u Bogu.
Svet ima svoj početak. Premda nebeska tela svojim kretanjem opisuju krug (a u krugu naša čula ne nalaze početak), bi bilo besmisleno zaključiti da je njihova priroda bespočetna. I kretanje po krugu ima svoj početak od neke, nama nepoznate, tačke kruga. Ono što je za započelo, jednom će se i okončati, a ono što će se okončati, svakako je započelo. Svet postoji u vremenu i sastoji se od bića podložnih rođenju i propadanju. Sveti Vasilije pretpostavlja da je Bog stvorio vreme kao neku sredinu za veštastveni svet, kao prejemstvo i smenu, kao nešto prohodeće i prolazeće. U početku, i u vremenskom početku, Bog stvara svet. Međutim, početak vremena nije vreme, "kao što početak puta nije još put"-kaže Sveti Vasilije.
Početak vremena, dakle, još nije vreme, pa čak ni najmanji delić vremena. Početak je prost i neprotežan. Do početka vremena možemo doći odstupanjem unazad od sadašnjosti. To da je Bog stvorio nebo i zemlju "u početku", znači da je delostvaranja trenutno i da ne podleže vremenu. Bog svojim htenjem stvara svet izvan vremena i stvara odjednom i trenutno, "namah" kako su se izrazili "drevni tumači". Međutim, sa svetom počinje vreme. Vreme je trajanje, produžno stanje sveta, primećuje Sveti Vasilije......

Autoru:  vranic_a [ 18 Okt 2005, 22:54 ]
Tema posta: 

HAH ova tema bila na Subotickom forumu pre 3- 4 godine.

Pa sta je bog u stvari??
Nevidljiva sila koja pokrece sve i koja je delom opisana zakonima fizike, zivot koji nastaje i razvija se i sve ono sto se na svetu ne moze objasni.
Pa pre 500 godina se verovalo u totalno drugacije zakone fizike, a sada je sve obnuto (ipak se okrece) ko zna kakvi ce tek za 500 godina biti zakoni fizike.

Nista se ne dogadja slucajno, ni nastanak vasione, ni suncevog sistema, ni zivota na zemlji, sve je pratilo neke zakone, a ko ih je postavio, kao nevidljivi put kojim se sve krece.
Poznato je da u svemiru nema gravitacije, a opet nesto se tu nalazi i krece.
Crne rupe, gde to materija odlazi???

Autoru:  najgora_sam [ 27 Okt 2005, 10:02 ]
Tema posta: 

'.....Da li me chujesh,vidish li da sam zbunjenaaaaaaaaa.....Ne znam shta se deshava,zemlja je tako daleka,al nemam strah od letenja jer nisam saaaamaaa....."
Shta je bre ovo?!?!?
Mislim shta je tema???Pravoslavlje???
Pa kakve veze onda ima St.Vasilije i zakoni fizike????
Totalno ste me marginalizovali.... :? :? :? :? :? :?

Autoru:  ĐORĐIJE [ 27 Okt 2005, 20:18 ]
Tema posta: 

I ja se čudim za fiziku ali hajde reci nešto na temu...

Autoru:  LePetitPrince [ 13 Nov 2005, 02:05 ]
Tema posta: 

Sigmund Frojd, Charls Darvin, Bertrand Rasel, Albert Ajnstajn, Stiven Hoking, ... A sa druge strane imate Svetog Petra Pavla Janka Marka koji nisu doprineli chovechanstvu nimalo nego su narodu mazali ochi dok ih kradu i iskorishcavaju carevi i ostala `gospoda` a u najboljem sluchaju nisu nikoga muchili i ubijali. Bozhe, koji si na nebu, sachuvaj me Pahomija i ekipe koji su na zemlji...

Autoru:  ĐORĐIJE [ 14 Nov 2005, 22:17 ]
Tema posta: 

Charls Darvin

Ti smatraš da si nastao od majmuna...pa onda budi majmun...

Autoru:  LePetitPrince [ 14 Nov 2005, 22:50 ]
Tema posta: 

Nema svrhe da ti objashnjavam teoriju evolucije koja je jedna od savremenih civilizacijskih tekovina i oko koje nema rasprave. Tvoja konstatacija je nenauchna i zlobna i izvuchena iz konteksta. Evolucija je takva da ide samo unapred ali ima sluchajeva kada neka vrsta stagnira u razvoju, kao neki ovde ne bih da ih imenujem. Nisu svi majmuni isti i nisu svi ljudi isti. :lol: :lol: Na kraju krajeva, bolje biti majmun nego Pahomije i njemu slichni koji nisu ni za zooloshki vrt a kamoli za narod a kamoli za neku duhovnu instituciju. Pitaj Vuka Bojovica :lol:

Autoru:  ĐORĐIJE [ 17 Nov 2005, 01:07 ]
Tema posta: 

Nema svrhe da ti objashnjavam teoriju evolucije koja je jedna od savremenih civilizacijskih tekovina i oko koje nema rasprave.

Opet totalitarizam i isključivost...tu teoriju ostavi za "demokrate" koji se nakraše od prostog naroda... ta teorija evolucije nikada nije prihvaćena od čovečanstva u potpunosti niti će ikada biti...no, ponavljam ako želiš imati osečaj da si majmun...ti, bate, slobodno budi....ne branim ja tebi evoluciju...samo se transformiši a mene ostavi na miru... ti imaš svoje učenije a ja svoje... ali je razlika između nas što ja tebi dopuštam da budeš majmun a ti bi da isključiš bilo koju drugu mogucnost osim te da smo nastali od majmuna, pa to nije fer, mlad dečko a već autokrata...ebiga sad!!! budi cool ko ja...zajebaji se

Autoru:  LePetitPrince [ 17 Nov 2005, 17:52 ]
Tema posta: 

Ako kritikujesh demokrate Koshtunice onda delimichno tachno ali za DS stvarno nema zamerki, ako ti je Djelic lopov onda si stvarno ekonomski neobrazovan. Demokrate kradu od naroda, nije nego, a shta je Sloba radio? Ostavio je mnogo da se ukrade, ne? Kako to teorija evolucije nije prihvacena u potpunosti? Znachi pola nas je nastalo od antropoidnih majmuna a druga polovina ne ili smo dopola nastali ono do pojasa a od pojasa ne. :lol: Prochitaj Mensine izvode o religioznosti svojih chlanova pa ce ti biti jasno. Pokushavali su da obore teoriju evolucije ali svakim danom sve vishe i vishe dokaza za teoriju, kako napreduje nauka a njeni protivnici cute. Znash za skandal koji je bio u Srbiji bash oko tog pitanja? Da malo bolje poznajesh materiju, znao bi koliko greshish. Zemlja je stara 40 000 godina, nije nego. A mi nastali od blata a zhena od rebra :lol: fino, fino. Savetovao si me da se ZAJEBAJEM :lol: pa ok, ali u nauci nema ZAJEBAJANJA. Reci ti lekaru da se ZAJEBAJE kad te lechi ili kada ti dozira lek :lol: U nekoj drugoj oblasti, improvizacija je dozvoljena chak i preporuchljiva ali kod egzaktinih prirodnih nauka se ceni tachnost i preciznost. Rekao si da budem cool kao ti, da brate, ti si bash kul. Kao pokemon :lol: bosanska inkvizicija je kul :lol: e moj bogumilu i patarenu

Stranica 1 od 1 Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/