forum.kraljevo.com
http://forum.kraljevo.com/

VASKRS
http://forum.kraljevo.com/viewtopic.php?f=19&t=323
Stranica 1 od 1

Autoru:  QTA [ 20 Apr 2006, 17:32 ]
Tema posta:  VASKRS

Vaskrs je Praznik nad praznicima! To je pokretan praznik, koji uvek pada u nedelju, prvu iza punog meseca, posle prolecne ravnodnevnice.
Svecano se praznuje sve do Spasovdana. Vaskrs potvrdjuje sve Hristove praznike od Bozica i Bogojavljenja, do Vrbice, Cveti i Velikog petka.

VELIKI PETAK

Na ovaj dan, Gospod Isus Hristos je osudjen od ljudi.
Ljudi su sudili i osudili Bogocoveka kao prestupnika. Bez krivice, razapeta je na krstu najsmernija zrtva ljubavi, za spasenje sveta. Prikovan rukama i nogama, sa probodenim rebrom i trnovim vencem na glavi u najvecim mukama moli, ne za sebe, vec za gresnike: "Oce, oprosti im, jer ne znaju sta cine..." .
Oko njega razapeta dva razbojnika. Ispod krsta Presveta Bogorodica - Njegova Majka i sveti apostol Jovan Bogoslov.
Kada se Sunce pomracilo, Isus je povikao iz sveg glasa:
"Oce, u ruke Tvoje predajem duh svoj."
Na Veliki petak, Crkva i verujuci praznuju spomen Hristovog stradanja.

Najsnazniji i najpotresniji dogadjaj toga dana je celivanje plastanice koju svestenici polazu na posebno mesto koje predstavlja Hristov grob. U svecanoj tisini hriscani na plastanici celivaju Hristove rane i tako se oni-gresni klanjaju Hristovoj zrtvi u ljubavi datoj.
Tajna Velikog petka je tajna Casnog Krsta i Zrtve.


Post je, kako bi nas narod rekao: "Uzdrzavanje od mrsnih jela i zlih dela". Pravi post ne predstavlja samo isposcavanje tela, vec ima duhovnu stranu (uzdrzavanja od gresnih dela i misli) i u svakom slucaju je podvig za svakog coveka.

Poslednja nedelja Velikog posta se zove Strasna sedmica. Ona se nadovezuje na Svetu cetrdeseticu i predstavlja najstrozi post, jer je to nedelja Hristovog stradanja i smrti. Oni koji se pridrzavaju posta uzimaju hranu samo na vodi pripremljenu, a na Veliki petak je pozeljno, ko moze, da se u potpunosti uzdrzi od hrane. To je najtuzniji dan u hriscanstvu, dan kada je Isus Hrist umro da bi nas spasio. Vladika Artemije je u svojim besedama najpreciznije objasnio srz i sustinu Uskrsa i Hriscanstva uopste:

"Vaskrsenjem Gospoda iz mrtvih dovrseno je delo spasenja ljudskog roda od greha, smrti i djavola, i ljudima darovan vecni zivot. Hristovo vaskrsenje je uzrok i garancija naseg licnog vaskrsenja i vecnog zivota. Tek u vaskrsenju Hristovom priroda ljudska dobila je svoj pravi smisao i znacaj. Vaskrsenje je postalo temelj nase vere, jemstvo nase nade, i hrana nase ljubavi. A to su tri eticka stuba na kojima pociva celokupno hriscanstvo, vera, nada i ljubav."Posebnih pravila u praznovanju nema osim nekih narodnih obicaja. Farbanje jaja je jedan od tih obicaja i to obavlja domacica na Veliki Cetvrtak, a jaja se prvo farbaju u crvenu boju koja simbolise radost. Prvo ofarbano jaje se zove cuvarkuca i cuva se preko cele godine, a za njega se veruje da se ne kvari. Ostale boje se koriste da bi obradovale decu.


Stoga poslusajmo opomenu svetog Pavla: "Braco, ocistite stari kvasac da, kad ste vec beskvasni, postanete novo testo, jer je zrtvovan Hrist, nase vecno janje. Zato slavimo praznik, ali ne sa starim kvascem, s kvascem zlobe i greha, nego s beskvasnim hlebom iskrenosti i istine." (1 Kor 5, 7 - 8.)

Hristos Vaskrse svima koji slave i neka sa vama ostanu Bozije reci: "... Sad pak ostaje vera, nada, ljubav, ovo troje: a ljubav je medju njima najveca... "
(I Korincanima 13,14)

Hristos vaskrse!
Vaistinu vaskrse!
Autoru:  lasko [ 07 Jun 2006, 03:23 ]
Tema posta: 

Moram da priznam QTA da je ovo sjajan topic, na zalost znam osobe koje nisu obavesteni mnogo oko pravoslavne vere :(
Potrudi se da jos nesto dodas tj ako imas opsirnije informacije

Autoru:  Majesty of the Nightsky [ 07 Jun 2006, 03:57 ]
Tema posta: 

Interesantna tema...

Moze se reci da sam dobar poznavalac svetskih religija, mitova, ezoterije i okultnog, ali sto se PC i RKC tice...malo slabije stojim sa znanjem.

Temu svakako podrzavam. Vrlo je pozitivno verovati u nesto (bilo sta!!) :wink:

Stranica 1 od 1 Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/