TROJICE - DUHOVI

Za verujuće - crkve, religija...

Moderator: Moderatori

TROJICE - DUHOVI

Postod QTA » 08 Jun 2006, 16:53

SILAZAK SVETOG DUHA NA APOSTOLE - duhovi - trojice

Poslusavsi reci Hristove, apostoli se vratise po Njegovom Vaznesenju, u Jerusalim i tu na molitvi sacekase silazak Duha Svetoga. Deseti dan po Hristovom Vaznesenju, pojavi se Duh Sveti u vidu velike plamene buktinje i razdeli se plamenim jezicima na sve apostole. Tada oni dobise cudesne moci, izmedju ostalog moc da govore mnogim jezicima i da cine cudesa.
Mnogo ljudi tada poverova u Hrista i krstise se u Njegovo ime.

Nasa crkva praznuje ovaj dogadjaj u 50-i dan posle Vaskrsenja ili 10-i dan posle Vaznesenja Hristovog (Spasovdan) i zove se DUHOVI ili TROJICE.

Za ovaj praznik se u nasim hramovima sluzi Sveta Liturgija, unosi se sveza trava i cvece i posle molitve klececi i moleci se Bogu, pletu se venci, koji se odnose kucama i stavljaju pored slavskih ikona i kandila.

To je crveno slovo, ne radi se, i slavi se tri dana. Uvek pada u nedelju.

Tropar - glas 8:

Blagosloven jesi Hriste Bože naš, iže premudri lovci javljej, nizposlav im Duha svjatago, i tjem ulovljej vseljeniju, čelovjekoljubče slava Tebje.
Korisnikov avatar
QTA
Pravi kraljevčanin :)
 
Postovi: 2127
Pridružio se: 09 Feb 2006, 20:20
Lokacija: Ribnica

Postod alazovic » 08 Jun 2006, 18:06

TROJICE - NARODNI OBIČAJI:

Ostaci verovanja i obreda iz prehrišćanskih vremena, vezani za ovaj dan, retki su, jer su pokriveni plaštom hrišćanskih učenja i običaja. Danas je sačuvan običaj unošenja bilja u hramove. Klečeći, prave se venčići od bilja, koji se nose kući kao zaštita od demona i zlih sila i stavljaju se na ikone, vrata i prozore.
Life will find the way...
Korisnikov avatar
alazovic
Big boss!
 
Postovi: 1013
Pridružio se: 30 Dec 2004, 13:36
Lokacija: Kraljevo, Srbija


Povratak na Duhovnost

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost

cron