forum.kraljevo.com
http://forum.kraljevo.com/

MITROV DAN
http://forum.kraljevo.com/viewtopic.php?f=19&t=588
Stranica 1 od 1

Autoru:  QTA [ 08 Nov 2006, 15:04 ]
Tema posta:  MITROV DAN

Sveti mučenik Dimitrije - Mitrovdan

Vernici i Srpska pravoslavna crkva obeležavaju danas praznik posvećen svetom velikomučeniku Dimitriju, koji je u narodu poznat pod nazivom Mitrovdan. Sveti Dimitrije uvek se praznuje 8. novembra po novom kalendaru. Mitrovdan je krsna slava mnogih srpskih rodova.

Dimitrije, jedinac solunskog vojvode, bio je dugo očekivano i od Boga izmoljeno čedo. Rastao je i učio se vojničkoj veštini u svom rodnom gradu Solunu, a posle smrti starog vojvode, car Maksimijan ga je postavio na očevo mesto za solunskog vojvodu.

Bio je na najvišem položaju, car ga je uvažavao i poštovao zbog njegove odvažnosti, poštenja i besprekornog izvršavanja dužnosti, sve dok Dimitrije nije odbio da progoni hrišćane. Ni samo da nije hteo da se povinuje carevoj naredbi, nego je javno ispovedio hrišćansku veru i time sam sebi potpisao smrtnu presudu.

Znajući šta ga čeka, razdelio je imanje siromasima. Carevi vojnici, koji su slepo slušali naređenja, a ne glas srca i savesti, izboli su Dimitrija kopljima, iako su ga našli na molitvi. Za hrišćane, ljude koji su mislili i verovali drugačije, nije bilo milosti. Na mestu gde je sahranjen Sveti Dimitrije podignuta je najpre mala crkva, a kasnije velelepna, koja i danas postoji u Solunu.
Sveti Dimitrije nije napustio svoj grad, branio ga je i čuvao, a to čini i danas, i ne samo Solun, već i nas.

Stranica 1 od 1 Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/