forum.kraljevo.com
http://forum.kraljevo.com/

BADNJI DAN - BADNJE VEČE
http://forum.kraljevo.com/viewtopic.php?f=19&t=666
Stranica 1 od 1

Autoru:  QTA [ 05 Jan 2007, 19:04 ]
Tema posta:  BADNJI DAN - BADNJE VEČE

Danas je TUCIN DAN :oops: - pazite sta radite :wink:
a
Sutra 06.01.2007 je

BADNJI DAN - BADNJE VEČE

Zbog popisa stanovništva Presveta Deva Marija se sa Pravednim Josifom našla u Vitlejemu devet meseci posle začeća Hristovog od Duha Svetoga. Kako su se zbog popisa i mnogi drugi slegli u grad, prenoćišta nije bilo ni po kućama ni po gostionicama. Zanoćili su u jednoj pećini koja je pastirima služila kao štala. Tako je Gospod Isus Hristos odmah po rođenju položen u jasle, a prvi će ga pozdraviti prosti pastiri ali i veliki mudraci, astrolozi sa Istoka koji su u Vitlejem stigli prateći nebeske
znakove velikog događaja.

Badnje veče je kraj Božićnog posta i kulminacija iščekivanja dolaska Spasitelja, rođenja Sina Božjeg u ljudskom telu. U atmosferi radosne tišine Crkva se priprema da dočeka Bogomladenca. Vernici dobijaju osvećene badnjake koje odnose svojim kućama. Porodice se okupljaju u svojim domovima kao oko slame i lišća Hristove kolevke u jaslama Vitlejemske pećine. Dolazi noć radosti i pastira i mudraca.

Približava se dugo očekivani i u Starom zavetu prorokovan događaj - rođenje Mesije, Spasitelja sveta. Rođenje Bogočoveka, otelotvorenje drugog lica Svete Trojice - Sina Božjeg. On, Gospodar sveta i Car nad carevima rodiće se u ljudskom telu da izvrši delo spasenja ljudskog koje nisu mogle da izvrše sluge NJegove.


Badnji dan, dan uoči Božića dobio je ime po Badnjoj večeri, a to zbog toga što se te večeri ne spava već se - bdi, bdeniše. Na navečerje praznika Rođenja Hristovog služe se takozvani carski časovi, spoj sva četiri časa u jednu službu sa dodatkom izobraziteljne službe koja na neki način zamenjuje liturgiju.

Hrastovo ili cerovo drvo koje domaćin porodice unosi na Badnji dan u kuću i koje se na Badnje veče loži na ognjištu. Plamen badnjaka preobražava Stari Zavet ali i pagansku religiju naših predaka u svetlost Novog Zaveta. Hrišćanski badnjak potiče od one čudesne vitlejemske noći kada su pastiri, čuvajući svoja stada u blizini pećine u kojoj će se roditi Hristos, ložili vatru i grejali se, da bi posle javljanja anćela Gospodnjeg nasekli grane i doneli da nalože vatru pored Novorođenčeta, i pored NJegove majke.

Stranica 1 od 1 Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/