forum.kraljevo.com

Forum posetilaca internet prezentacije www.kraljevo.com
Danas je 06 Okt 2022, 07:08

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 14 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Prodat Magnohrom!
PostPoslato: 28 Jul 2006, 09:47 
OffLine
Big boss!
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Dec 2004, 13:36
Postovi: 1013
Lokacija: Kraljevo, Srbija
Kraljevački proizvođač vatrostalnih materijala pred prodajom

Indijci kupuju "Magnohrom"


Firma "Global stil holding", kojom rukovodi Framod Mital iz Indije, ponudila je 1,2 miliona evra za kupovinu i 23,1 milion evra za investicije

KRALJEVO - Kompanija "Global stil holding" ponudila je najbolje uslove za kupovinu kraljevačkog "Magnohroma", najpoznatijeg domaćeg proizvođača vatrostalnih materijala. Za kupovinu kompletne imovine ponuđeno je oko 1,2 miliona evra, a za investicije u proizvodnju još 23,1 milion. Ovi podaci zvanično su potvrđeni na sajtu Agencije za privatizaciju.

Proći će još pet-šest meseci dok se pregovori okončaju jer posle završetka rada tenderske komisije, slede razgovori o odredbama kupoprodajnog ugovora. U slučaju prodaje Fabrike vagona, recimo, čekalo se još pet meseci.

Budući vlasnik "Magnohroma" upravlja brojnim čeličanama u pet zemalja Evrope, Afrike, Indije i oblasti Pacifika. Godišnje se u ovim fabrikama proizvede 14 miliona tona čelika. Sedište kompanije nalazi se na jednom britanskom ostrvu, a njome upravlja Indijac Framod Mital. Prošle godine "Global stil holding" otkupio je čuveni metalurški kompleks u bugarskim Kremikovcima.

Doznajemo je da je osim "Globala", za kupovinu "Magnohroma" bio zainteresovan i beogradski "Bomeks", ali tenderska komisija je kao najboljeg ponuđača oglasila britansku firmu. Ona je prihvatila obavezni socijalni program i ponudila "još neke varijante" zbrinjavanja viška radnika.

Kraljevčani su još u vreme "stare" Jugoslavije bili najveći proizvođači i izvoznici vatrostalnog materijala u nas. Desetine miliona dolara zarađivane su na inostranom tržištu, a značajan profit ostvarivan je u Fabrici elektrotermičkih proizvoda. Bez premca su na domaćem tržištu bili "Magnohromovi" bojleri, grejalice i električne peći. Privredna i politička blokada međunarodne zajednice prema Srbiji, pogubno je uticala i na kraljevačko preduzeće. Proizvodnja je stagnirala, a izvozni poslovi obavljani su preko privatnih firmi koje su "pojele" najbolji deo kolača. Dug "Magnohroma" iznosi oko 40 miliona evra, uglavnom javnim preduzećima za isporuku električne energije i gasa, ali ako "Global stil" potpiše kupoprodajni ugovor, država će ovaj dug "otpustiti".

- Naravno da smo svi zainteresovani da "Magnohromu" krene, ali insistiraćemo da se namire dugovanja prema radnicima. Godinama, naime, nisu poštovani tzv. granski ugovori o isplati zarada i prema našim procenama, preduzeće duguje radnicima desetak miliona evra. Nećemo odustati od zahteva da nam se zaostalo isplati - kažu sindikalni predstavnici reprezentativnih sindikata. Kolika je "knjigovodstvena" vrednost "Magnohroma", teško je pretpostaviti. Pre šest godina ona je procenjena na 97 miliona dolara.
Tekst i foto: M. Milišić

_________________
Life will find the way...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: 28 Jul 2006, 12:31 
OffLine
Kraljevčanin omladinac
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Maj 2006, 02:57
Postovi: 44
Lokacija: Babylon captivity
Zanima me jedno :

kolika je ta "kompletna imovina" Magnohroma ? Da li će biti kao sa Fabrikom Vagona, koju su prodali za par $, a sa njom i ogromno gradsko zemljište skoro u centru grada, ili su naučili na svojim greškama ?
Inače je dobro što je magnohrom prodat, jbg, bar će sad nešto da se radi... Možda budu otvarali nova radna mesta :shock:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: 30 Jul 2006, 20:10 
OffLine
Kraljevčanin omladinac

Pridružio se: 27 Okt 2005, 06:17
Postovi: 59
Nadajmo se da je ovo neki novi pozitivan pocetak za nas mali grad!

_________________
Biti ili biti biven!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: 31 Jul 2006, 01:33 
OffLine
Kraljevačka beba :)

Pridružio se: 31 Jul 2006, 01:26
Postovi: 1
Ево овде пар информација ко је то купио Магнохром.Мислим да има раѕлога ѕа оптимзам: http://en.wikipedia.org/wiki/Mittal_Steel

_________________
'Над Краљевом жива ватра сева...'


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: 20 Mar 2007, 22:23 
OffLine
Pravi kraljevčanin :)
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jan 2007, 00:58
Postovi: 380
Proizvodnja vatrostalnog materijala

Proizvodnja baznih vatrostalnih materijala organizovana je u Industriji "Magnohrom", renomiranom proizvođaču baznog vatrostalnog materijala prisutnom na svetskom tržištu od 1952. godine.

"Magnohrom" raspolaže kapacitetima za pripremu sirovina za sinterovanje i pečenje koji omogućavaju proizvodnju 180.000 t/god. sintermagnezita, 50.000 t/god. neoblikovanih i 180.000 t/god. oblikovanih baznih vatrostalnih proizvoda na bazi sirovina iz svojih rudnika i uvoza (magnezit, hromit, olivin, dolomit, spinel, korund).

U okviru proizvodnih kapaciteta poseduje postrojenja baznih visokopečenih oblikovanih proizvoda i proizvodnju temperovanih prirodnih i sintetičkih smolama vezanih periklas karbonskihi dolomitnih opeka i masa. Proizvodnja ovih materijala odvija se na najsavremenijim instalacijama i uređajima uz stalnu kontrolu i razvoj tehologija koju vrši sopstveni Institut za vatrostalne materijale u skladu sa zahtevima standarda 150 9001 za koji Magnohrom poseduje certifikat kao i drugim svetskim standardima.

Pored proizvodnje "Magnohrom" daje detaljne projekte, uputstva za ugradnju i održavanje agregata, a ugrađuje vatrostalne materijale prema sopstvenim projektima ili projektima kupca.

Potrošači vatrostalnih proizvoda su firme iz oblasti crne i obojene metalurgije, industrije cementa, stakla, kreča, poljoprivrede, hemijske industrije i dr.

Proizvodnja je izvozno orijentisana, a potrošači se nalaze na tržištima Evrope, Azije i Afrike.

Postoji zainteresovanost za dodatna ulaganja radi upošljavanja nepopunjenih kapaciteta, modernizacije dela opreme i razvoja novih proizvodnih programa u cilju još većeg prisustva na svetskom tržištu.
izvor


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: 19 Apr 2007, 16:29 
OffLine
Pravi kraljevčanin :)
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jan 2007, 00:58
Postovi: 380
U kraljevačkom "Magnohromu" štrajk poprima dramatičnije razmere

Prete blokadom fabrike
Dok mi nedeljama upozoravamo i molimo da većinski vlasnik, kako je ugovorom predviđeno, izmiri obaveze prema nama, Indusi nam se smeju u lice i tovare naše proizvode u kamione. Ogorčeni smo i na Agenciju za privatizaciju koja ništa ne preduzima da proveri naše navode, pa sumnjamo da je neko iz državnog vrha u "dilu" s većinskim vlasnikom - kažu u Štrajkačkom odboru
KRALJEVO - Pretnje 2.200 radnika kraljevačkog "Magnohroma" da će preduzeti radikalnije mere višenedeljnog protesta počinju da se obistinjuju.

Oni su juče ujutru sprečili predstavnike većinskog vlasnika, indijske firme "Global stil holdings" da uđu u krug fabrike, odnosno nisu im dozvolili da dođu do svojih kancelarija u upravnoj zgradi. Tražili su da se u Kraljevu pojavi neko od braće Mital, koji se nalaze na čelu kompanije, ikako bi im razjasnili kakve namere imaju sa nekadašnjim gigantom jugoslovenske vatrostalne proizvodnje.
- Potpuno ćemo blokirati fabriku. Dok mi nedeljama upozoravamo i molimo da većinski vlasnik, kako je ugovorom predviđeno, izmiri obaveze prema nama, Indusi nam se smeju u lice i tovare naše proizvode u kamione. Ogorčeni smo i na Agenciju za privatizaciju koja ništa ne preduzima da proveri naše navode, pa sumnjamo da je neko iz državnog vrha u "dilu" s većinskim vlasnikom - kažu u Štrajkačkom odboru "Magnohroma".

"Global stil holdings" kupio je prošlog leta 70 odsto "Magnohromovog" kapitala za 1,2 miliona dolara i obavezao se da će radnicima nadoknaditi neisplaćene plate, povezati njihov radni staž i u proizvodnju u narednih pet godina uložiti 23 miliona dolara.

- Ništa od preuzetih obaveza Indusi nisu ispunili. Mi smo se čak odrekli neisplaćenih plata da bi preduzeće stalo na noge, ali Indusi kao da žele i naše krvi. Pre mesec dana, posle sedmodnevnih protesta, obavezali su se da će nam redovno isplaćivati zarade, a nisu nam dali ni 50 odsto februarskih plata - tvrde "Magnohromovi" štrajkači.

Članovi Borda direktora ističu da je proizvodnja na sve manjem nivou, a da o isplatama isključivo odlučuju predstavnici većinskog vlasnika.
Predsednik kraljevačke opštine Miloš Babić boravio je prekjuče u Agenciji za privatizaciju i radnike "Magnohroma" obavestio da u Beogradu postoji dobra volja da im se pomogne.

Babić je za lokalnu televiziju izjavio da mu u Agenciji nije omogućeno da vidi ugovor o prodaji "Magnohroma".
Štrajkači "Magnohroma" najavili su da će danas blokirati magistralni put Kraljevo - Kragujevac, a najavljuju i proteste pred zgradom Vlade Srbije.
Glas javnosti-19.04.07.g.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: 19 Apr 2007, 16:32 
OffLine
Pravi kraljevčanin :)
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jan 2007, 00:58
Postovi: 380
POLICIJA SPREČILA BLOKADU RADNIKA 'MAGNOHROMA'
- Četvrtak, April 19, 2007 10:25

Oko 100 radnika 'Magnohroma', koji su u generalnom štrajku već 22 dana, stotinak pripadnika policije i specijalnih jedinica sprečilo je u nameri da blokiraju regionalni put
Kraljevo-Kragujevac.

Pošto ih je policija jutros sprečila da blokiraju put, radnici su odlučili da krenu u protestnu šetnju dugu četiri kilometara do
zgrade Skupštine opštine Kraljevo, gde će ih primiti predsednik opštine Miloš Babić.

Član štrajkačkog odbora Milivoje Komatović obratio se policajcima s molbom da im dozvole izlazak na regionalni put govoreći o teškoćama u kojima se nalaze radnici 'Magnohroma', koji
je privatizovan u avgustu prošle godine od strane indijskog 'Global stila'.

On je naveo da pored 2.500 radnika, od 'Magnohroma' zavisi i 8.000 članova njihovih porodica, koje, takođe, žele da izađu na ulicu.
Radniči 'Magnohroma' traže redovnu isplatu zarada i poštovanje odredaba iz socijalnog programa.
//www.rts.co.yu/


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: 17 Maj 2007, 00:47 
OffLine
Pravi kraljevčanin :)
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jan 2007, 00:58
Postovi: 380
DOGOVOR U "MAGNOHROMU"
KRALJEVO - Štrajk radnika kraljevačkog "Magnohroma", koji traje već puna dva i po meseca, mogao bi uskoro da bude okončan. Ako većinski vlasnik, indijska kompanija "Global stil holdings" obezbedi novac za isplatu drugog dela februarskih zarada, vatrostalci će se na svoja radna mesta vratiti krajem ove nedelje.

Isplatu je, doduše pisanim putem, obećao Ravid Arbari, potpredsednik kompanije, koji u Beču pokušava da obezbedi povoljnu kreditnu liniju. U slučaju da obećanje ne bude ispunjeno, reagovaće i Agencija za privatizaciju, jer su vlasnici kompanije upozoreni da se moraju držati ugovorenih obaveza.

Radnici najveće kraljevačke privatizovane firme su započeli štrajk krajem februara, pošto su većinski vlasnici izigrali dogovor o redovnoj isplati zarada, a nisu ispunili ni ugovorenu obavezu namirenja zaostalih zarada, povezivanja radnog staža i ispunjavanja socijalnog programa.

Iako su se obavezali da će u narednih pet godina u proizvodnju uložiti 23 miliona dolara, godinu dana posle kupovine u ovu svrhu nisu uložili nijedan cent. Štrajkački odbor "Magnohroma" ultimativno je tražio da "Global stil" počne sa izvršavanjem svojih obaveza.

- Poslodavac je pristao da ispuni zahteve Štrajkačkog odbora. Očekujem da će isplata drugog dela februarske zarade biti sredinom nedelje. To bi bio početak ispunjavanja i ostalih novčanih obaveza prema radnicima - nada se Radoslav Pantović, član borda direktora "Magnohroma".

Rukovodstvo "Global stila" obavezalo se da će do kraja meseca dostaviti "precizan" kalendar isplata aprilskih i majskih zarada, i da će uplatiti prvu četrnaestinu duga po socijalnom programu, a uskoro će, obećao je Arbari, precizirati datume uplate novca za regres iz prošle godine i za povezivanje radnog staža.

Još uvek je, međutim, neizvesno šta će biti s velikim dugovanjima koje "Magnohrom" ima prema javnim preduzećima. Oni su narasli na 130 miliona dinara. Predsednik kraljevačke opštine dr Miloš Babić pokušava da ovaj problem reši na "državnom" nivou.

(SINA)
/www.kurir-info.co.yu/


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: 22 Maj 2007, 20:50 
OffLine
Pravi kraljevčanin :)
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jan 2007, 00:58
Postovi: 380
Okončan štrajk u Magnohromu

21. maj 2007. | 12:29 | Izvor: Beta
Kraljevo -- U kraljevačkom Magnohromu završen višenedeljni štrajk; rad obnovljen u svim delovima preduzeća.

"Prošlog petka, subote i nedelje, posle podele 60 odsto zaostale plate za februar, proizvodnja je počela u delovima fabrike gde je bilo moguće da se organizuje, a od danas radi kompletna proizvodnja", rekao je predsednik štrajkačkog odbora Milutin Ćirić.

Član štrajkačkog odbora Miodrag Mitić kaže da je štrajk danas i formalno završen, uz uslov da većinski vlasnik do 24. maja isplati prvi deo martovske zarade, ili će radnici ponovo stupiti u štrajk.

Osim redovne isplate zarada, radnici su tokom štrajka, koji je počeo krajem aprila, tražili poštovanje obaveza iz socijalnog programa, isplatu regresa za godišnje odmore i povezivanje radnog staža za godine u kojima je prekinut.

Mitić je ranije rekao da će o tim zahtevima radnici s poslovodstvom pregovarati i pošto štrajk bude okončan.

Magnohrom je privatizovao indijski Global stil holding u avgustu prošle godine.
www.b92.net


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: 05 Jul 2007, 12:53 
OffLine
Kraljevačka beba :)

Pridružio se: 04 Jul 2007, 10:43
Postovi: 3
Magnohrom odlazi u zaborav
09:00, 5. 07. 2007.
Proces proizvodnje više da i ne postoji, osim jednog malog dela u Fabrici elektrotermičkih proizvoda koji još radi, jer postoje zalihe repromaterijala, a koje su pri kraju.

U Magnohromu je odavno sve već stalo. Poslednje plate koje su dobili bile su jedan deo martovskih, a za ostale se ne nazire datum isplate. Sindikalci Magnohroma su više puta obaveštavali Ministarstvo rada i Agenciju za privatizaciju o tome šta se dešava u fabrici, ali nisu dobili konkretan odgovor.

Nama se seku osnovna sredstva za rad, dve rotacione i tri tunelske peći, prese su isečene i prodaju se kao otpadno gvožđe, a to je sve do pre mesec dana bilo u upotrebi. I menadžement Magnohroma je udaljen, a mislim da nas je i država pustila niz vodu. Nikoga više ne interesuje oko 2.000 radnika, rekao je Miodrag Mitić iz UGS-a Nezavisnost.

Za ovako nesto i bog bi zaplakao!Nekadasnji kraljevacki gigant-do cega je doveden-tuzan kraj price
:twisted: drzavu ne zanima sta se radi u toj maloj provinciji -ali drzavo ne zaboravi da zvivis od poreza tih jadnikane samo iz kraljeva veci iz drugih gradova koji ostaju bez posla...,ma kad pomislimo -jos je i dobra situacija kada pogledamo sta se sve radi .(nekadasnji radnik FETP-A )


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: 27 Jan 2008, 01:04 
OffLine
Pravi kraljevčanin :)
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jan 2007, 00:58
Postovi: 380
Đelić sa radnicima Magnohroma
26. januar 2008. | 18:16 | Izvor: Beta
Kraljevo -- Potpredsednik Vlade Božidar Đelić razgovarao u Kraljevu sa oko hiljadu radnika "Magnohroma" okupljenih u fabričkom krugu.

Đelić je rekao da se ne sme dozvoliti da "Magnohrom" bude izbrisan sa privredne mape Srbije.
"Nadležni organi će krivično goniti sve koji su učestvovali u smšljenom uništavanju lidera nemetalskog kompleksa u državi, ako treba i do Maršalskih ostrva", rekao je Đelić, aludirajući na kreditna sredstva za koja policija sumnja da su završila na privatnim računima u inostranstvu, pa i na ovim ostrvima.

Radnici "Magnohroma" već deset dana protestuju zbog neisplaćenih zarada i teške materijalne situacije u koju su došli posle neuspele privatizacije preduzeća od strane britanskog "Global stil holdinga".

Oni traže pokretanje proizvodnje i hitno upošljavanje, kao i pregovore sa zastupnikom kapitala u vezi sa dugovanjima preduzeća radnicima na osnovu Socijalnog programa i povezivanje staža.

Susretu Đelića sa radnicima prethodio je sastanak iza zatvorenih vrata koje je potpredsednik vlade vodio sa predstavnicima sindikata "Magnorhoma", načelnikom Raškog okruga Matejom Mijatovićem i predsednikom opštine Kraljevo Milošem Babićem.

"Sa vašim predstavnicima sam dogovorio da već u ponedeljak rešimo problem duga za struju, što će nam omogućiti da svedemo završni račun za 2007. godinu i vidimo u kakvom je stanju ovaj prethodni sramni vlasnik ostavio ovu firmu", rekao je Đelić radnicima.

On je istovremeno zamolio zaposlene da pomognu zastupniku državnog kapitala koji bi ovih dana trebalo da bude postavljen.

"Prvi potezi koje ćemo povući naredne sedmice jesu hitno svođenje računa, obezbeđivanje energenata i pomoć zaposlenima iz državnog budžeta", kazao je Đelić, koji je posetio "Magnohrom" na poziv sindikata.

Prema njegovim rečima, država će se potruditi da pod uslovima preuzetih od prethodnog vlasnika obezbedi socijalni program za zaposlene koji se opredele da napuste firmu.

"Naglašavam da smo spremni da pod razumnim uslovima obezbedimo potrebne subvencije za započinjanje procesa proizvodnje i da omogućimo povratak 'Magnohromu' na tržište sa koga je odsutan devet meseci", rekao je Đelić.
Izvor:b92.net


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: 27 Jan 2008, 01:11 
OffLine
Kraljevačka beba :)

Pridružio se: 04 Jul 2007, 10:43
Postovi: 3
Ne lipsi magarce do zelene trave!!!!-a gde je vlada bila do sada da se ne dovede do ovog rasula u Magnohromu,privatizacija u Srbiji pre moze da se nazove ,,lopovizacija``

kako to da se gos djelic mrdnu i seti sada za radnike ,,Magnohroma``-on to kanda prosi glasove za zavrsni krug glasanja!!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: 27 Jan 2008, 01:30 
OffLine
Pravi kraljevčanin :)
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Maj 2006, 01:42
Postovi: 371
a ja izgleda pogresno mislio do sada :roll: da je magnohrom propao jos pre 2000.godine :wink:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: 27 Jan 2008, 23:49 
OffLine
Kraljevčanin omladinac
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Jul 2005, 19:51
Postovi: 50
Lokacija: Kraljevo (u srcu)
Magnohromu je kriv sam Magnohrom. Samo onaj ko u Magnohromu nije radio može da upire prstom van njega. Ma kako mi tesko padalo da to prevalim preko jezika - Magnohromu cak ni Milosevec i njegova bagra nisu krivi. Da ne tupim vise... Uzaludno je. Da ako neko bude imao gram-dva mozga pa da uradi nesto sa onim sto je jos ostalo.

_________________
E sad neću ni kako ja hoću!


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 14 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
cron
POWERED_BY
Prevod - www.CyberCom.rs