Francuski i srpski prinčevi posetili
Dečje selo u Beranovcu kod Kraljeva
Nedostajale samo krune na glavama
KRALJEVO - Francuski i srpski prinčevi
Filip Šarl de Orlean, vojvoda od Anžuja i Aleksandar Pavlov Karađorđević posetili su SOS Dečje selo na Beranovcu kod Kraljeva.
NJihova kraljevska visočanstva uverila su se u kakvim uslovima žive mališani u jednom od najsavremenijih i najuređenijih naselja te vrste u Evropi.
- Ovo je, zaista, divno mesto. Zadovoljstvo je videti da deci ovde smeštenoj ništa ne nedostaje, ali znam da u Srbiji ima dosta i mališana i odraslih ljudi kojima je pomoć potrebna. Mi ćemo uraditi koliko možemo da što više sredstava iz Francuske bude usmereno ka ugroženim područjima u Srbiji, deci naročito - rekao je princ Filip Šarl de Orlean.
Mališani Dečjeg sela priredili su zanimljiv program dobrodošlice kraljevskim sinovima, ali bili su pomalo "razočarani" što oni nisu izgledali kao iz bajke, "s krunama na glavama i što nisu mlađi".
- Dragi su nam svi gosti, a još nam je draže kada nam u goste dođu prinčevi. Zahvalni smo im na interesovanju i na pomoći koju nam pružaju. Mi se, inače, izdržavamo od domaćih i inostranih donacija, pa nam je svaka pomoć dobrodošla - kaže Vesna Jokanović-Mraković, direktorka SOS Dečjeg sela u Kraljevu.
Ovo naselje izgrađeno je pre tri-četiri godine. U njemu je smešteno pedesetak mališana bez roditelja, a žive u tzv. SOS porodicama, odnosno u grupama po petoro-šestoro.
O njima brinu "SOS-mame" koje su zadovoljile stroge kriterijume za obavljanje ovog "posla". Najmlađi stanovnik Dečjeg sela ima jednu, a najstariji 17 godina.
www.glas-javnosti.co.yu