forum.kraljevo.com
http://forum.kraljevo.com/

Nikola Tesla
http://forum.kraljevo.com/viewtopic.php?f=28&t=462
Stranica 1 od 1

Autoru:  Hogar [ 13 Jul 2006, 19:06 ]
Tema posta:  Nikola Tesla

Ova godina je jubilarna za nas Srbe iz razloga jer je pre 150 godina rođen svedski genije Nikola Tesla.Sada ovo ne bi ni vi čitali ni ja pisao da nije bilo njega.Mali je ovaj forum da se opiše njegova genijalnost, ali nije mali da nešto kažem prem da je ovaj forum posvećen i kulturi.
Velika je sramota da tako veliki genije kakav je bio Nikola Tesla dođe u takvu poziciju da Hrvati Teslu pripisuju njima (rođen je na teritoriji Hrvatske).Dobro se zna da je Tesla potekao iz svešteničko-pravoslavne porodice tj. da mu je otac Milutin bio pravoslavni sveštenik što znači da je bio 100% Srbin i ako je rođen u Lici.
Tačno na dan kada je Nikola Tesla rođen pre 150 godina hrvatska televizija je preko dana prenosila memorijalni skup posvećen Tesli, uveče tog dana je emitovan film o Teslinom životu i radu.A mi sem onih dvadesetak minuta prenosa sa Nijagarinih vodopada gde je otkriven spomenik Nikoli Tesli ništa.Nikola Tesla je neiscrpna tema i stvarno bi i država i svi mi ostali trebali da stavimo prst na čelo i dobro razmislimo šta radimo tj. šta ne radimo a trebali bi mnogo toga.Trebali bi da ovu godinu pretvorimo u godinu Nikole Tesle, trebalo bi da se uradi nešto na popularizaciji ovoga genija.I ako Tesla nije živ on bi mogao da bude veliki Srpski amasador, kako?Svi znamo ko se prvi vinuo u kosmos, svi znamo ko je prvi kročio na Mesec, znamo njihova državljanstva njihova porekla itd.Tako bi se svako na svetu mogao upitati zašto i zbog koga mu sija električna sijalica, ko je to stvorio, kog je porekla itd.
O Tesli bi stvarno moglo i trebalo bi puno da se piše i priča a ne da nam to otimaju Hrvati samo zato što je tamo rođen.

Autoru:  Sumatraista [ 17 Avg 2006, 15:10 ]
Tema posta: 

Mala ispravka - Tesla je rođen u Vojnoj Krajini, država Austrougarska. :wink:

Autoru:  malena_LIKI [ 24 Avg 2006, 12:49 ]
Tema posta: 

1856-1943 :lol:

Stranica 1 od 1 Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/