kavkaz je napisao:
Ako neko ima strpljenja i vremena da mi malo pojasni neke stvari.
Ja ovako rezonujem:
PC racunar se vezuje sa antenom preko wireless kartice (PCi ili USB). I na taj nacin ne treba nista.? Imaju neki zahtevi sto se tice udaljenosti od antene i kompa.
Kako mislis, ne treba nista??? Pa, imas antenu (cena od 25evra pa navise), iz nje ide poprilicno kruti kabl (debeo ko decji mali prst, cena oko 2-4 evra po metru, za 2.4 GHz) do kompjutera, tj do wireless kartice koja je u njemu. Ona naravno moze biti PCI ,USB ili PCMCIA, (ja sam gledao samo PCI, tj. obicne kartice za kompjuter, cena od 7 do 10 evra). Na taj nacin kabl koji od antene vodi do PC-a ne sme biti duzi od par metara jer se sa duzim prave znacajni gubici u jacini signala.
Citiraj:
Drugi nacin je da se koristi klijntski AP (klijentski - to mi nije jasno) ako su veca rastojanja od kompjutera i antene, tako da se mrezna kartica sa UTP kablom poveze sa AP a on preko koaksijalnog kabla sa antenom. Na taj nacin ne treba wireless kartica. To se primenjuje kada su veca rastojanja racunara i antene koja prima signal sa odasiljaca.
AP je Access Point, i moze raditi u normalnom i u klijentskom rezimu. U klijentskom on glumi obicnu wireless karticu koja se kaci na drugi AP. To se radi zbog postojanosti signala i u slucajevima kada bi duzina kabla od antene do PC-a bila prevelika. Onda se taj AP stavlja pored antene (na krovu recimo) a od njega se vodi ubican UTP (mrezni) kabl do mrezne kartice u racunaru. Naravno, potrebno je izvesti i napajanje 220V do AP-a ili dokupiti uredjaj koji kroz mrezni kabl salje napajanje AP-u.
Citiraj:
Vrlo mi je bitni da kao korisnik neta budem na Linuxu. Isti takav koristim preko dial up-a
Onda moras da pogledas da li za tu wireless karticu postoje drajveri za tvoju verziju Linuxa

Linux useri su pre hvalili neke Asus karte, ne secam se oznaka
Ili vec da uzmes AP koji mrezno povezujes na PC (a onda ti trebaju drajveri za mreznu, koje sigurno imas)...
Ako neces da se mucis, a imas dovoljno para - najlekse ti je da zovnes ove iz TroN-a da ti celu opremu donesu i instaliraju. To ti je najskuplja i najsigurnija varijanta. Jedino je skuplje da sve sam kupis pa da ne mozes da se konektujes - dakle bacio si pare
Nadam se da je sad jasnije... Imas dosta sajtova o ovome, malo googluj i posrecice ti se sigurno!
Pozdrav