forum.kraljevo.com
http://forum.kraljevo.com/

Rehabilitovan Miljko Petrović Riža...
http://forum.kraljevo.com/viewtopic.php?f=9&t=609
Stranica 1 od 1

Autoru:  alazovic [ 22 Nov 2006, 12:01 ]
Tema posta:  Rehabilitovan Miljko Petrović Riža...

Kraljevčanin Miljko Petrović Riža rehabilitovan posle 60 godina

Stvarnost je, ipak, najveća fantazija
Petrović je 1945. godine osumnjičen za saradnju s okupacionim vlastima i drakonski kažnjen

KRALJEVO - U "neverici" su najbliži rođaci, prijatelji i stari Kraljevčani koji su lično poznavali Miljka Petrovića, jednog od najpoznatijih i najimućnijih ljudi ovog kraja pred Drugi svetski rat, poznatog u gradu na Ibru po nadimku "Riža". Beogradski Okružni sud rehabilitovao je ovih dana Petrovića i posle punih šezdeset godina, praktično, skinuo ljagu s njegovog imena i zadovoljio dugo očekivanu pravdu. Godine tuge, potištenosti i bola zbog učinjene nepravde, jasno je, ne mogu se nadoknaditi, ali se i ovoga puta, ako je Petrovićevim rođacima za utehu, pokazalo da je pravda spora, ali - dostižna.

Život se, manirom pozorišne tragedije, poigrao s pokojnim Miljkom Petrovićem. Njegov životni put, koji daje za pravo Dostojevskom "da je stvarnost najveća fantazija", detaljno je, i s ljubavlju, opisala kćerka Zorica Petrović u knjizi "Čovek zvani Riža", predstavljajući svog oca kao brižnog roditelja, privrednika domišljatog i veštog mnogim poslovima, humanog bogataša i tragičnu žrtvu posleratnih komunističkih sudova.

Petrović je, naime, zahvaljujući svojoj domišljatosti i preduzimljivom duhu, pred Drugi svetski rat stekao zavidan imetak. Bavio se, uglavnom, eksploatacijom drveta sa Goča i okolnih planina, pa je nadimak i dobio po "balvanskom putu", korabu ili, kako se narodski ova građevina, koju je Petrović osmislio, zvala - riža. O svom trošku finansirao je izgradnju železnice uskog koloseka od Goča do Kraljeva kojom je balvane transportovao do svoje strugare u gradu, koja se nalazila u blizini današnje gradske bolnice.

Uspelo mu je da u vreme okupacije nastavi s poslovima, obezbeđujući, tako, posao sugrađanima i siromašnim žiteljima sela podno Goča. Mnogi se i danas sećaju njegovih dobrih dela jer ih je, svedoče, recimo, najstariji meštani sela Dragosinjaca, izbavio od gladi i aveti beznađa i siromaštva.

Pošto se, međutim, u Srba oduvek samo uspeh nije praštao, Petrović je 1945. godine osumnjičen za saradnju s okupacionim vlastima i drakonski kažnjen, iako valjanih dokaza za strašnu sumnju nije bilo. Osuđen je na trajni gubitak srpske nacionalne časti, sedmogodišnji prisilan rad i oduzimanje celokupne lične imovine, a ona se i danas procenjuje milionskim svotama.

NJegove kćeri i sinovi uspeli su, iako uvek "posmatrani s prekorom i ispod oka" od strane komunističkih vlasti, da završe fakultete i postanu cenjeni među komšijama, poznanicima i kolegama. Stekli su svoje porodice i imetke, ali bol zbog nepravde učinjene ocu nije prestajao da tišti njihove duše. Sin Dragutin Petrović podneo je pre više godina zahtev za očevu rehabilitaciju i on je, ovih dana, pozitivno rešen.

- Osećanja su pomešana, od sreće i neverice da se to najzad dogodilo. Deda Miljko je bio čovek kojeg su poštovali svi koji su ga poznavali. Nikada o njemu nisam čula išta loše ili ružno. Uvek su to bile reči pune hvale i poštovanja. NJegova rehabilitacija puno znači porodici, ali je značajna i Srbiji. Jedan vredan čovek je posle šezdeset godina vraćen na svoje mesto - kaže Marijana Nešović, Petrovićeva unuka koja s porodicom živi u delu kuće svog dede u Jug Bogdanovoj ulici.

Sticajem "čudnih" životnih okolnosti, Marijanin muž zove se kao i njen deda - Miljko. U dvorištu dedine kuće drže štampariju "Riža". NJihovi mališani Filip i Nina još ne shvataju šta se sve zbilo s pradedom. Svakako će saznati. Najviše iz knjige ukoričene baš u štampariji koja nosi njegov nadimak. Stvarnost je, ipak, najveća fantazija.

UMRO PROKAZAN I OJAĐEN
Porodici je na korišćenje ostavljen samo deo kuće u Jug Bogdanovoj ulici, u kojoj su odrasla njegova deca. Posle izdržane kazne, Petroviću nije bilo dozvoljeno da obavlja ikakav posao i on je 1968. godine umro, prokazan i ojađen.

Miloš Milišić, Glas javnosti

Autoru:  Kapetan Deroko [ 26 Nov 2006, 23:56 ]
Tema posta: 

Добро је да је кренуло. стотине хиљада људи вапе за том врстом правде.

Autoru:  cezar [ 30 Nov 2006, 09:20 ]
Tema posta: 

Sve ovo ide tako sporo... vise od petnaest godina od pocetka visestrancja u Srbiji i vise od sest godine od pada one budale a na prste jedne ruke mozemo izbrojati slicne primere. O povracaju oduzete imovine sete se samo pred izbore. Isuvise bedno.
Ali eto, dobro je da se, bar, krece...

Autoru:  alazovic [ 30 Nov 2006, 21:00 ]
Tema posta: 

Imate divan tekst u broju Ibarskih novosti od 1. decembra o Riži...
www.kraljevo.com/ibarskenovosti
Upravo ih postavljam :)

L.A.

Stranica 1 od 1 Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/